U bevindt zich hier: Startpagina » Vallejo » FAQ Vernis

FAQ Vernis

Vernis types

Er zijn verschillen in uiterlijk maar ook in type vernis


Er zijn drie types acryl vernis;
- Mat vernis
- Satijn vernis
- Glanzende vernis

Maar er is behalve acryl vernis ook poly-urethaan vernis

Het belangrijkste verschil tussen polyurethaan vernis en acryl vernis is de grotere sterkte en weerstand van polyurthaan vernis tegen deuken en krassen, waardoor het ideaal is voor oppervlakken blootgesteld aan slijtage maakt. De lak wordt vervaardigd met een nieuwe hars van 100% polyurethaan die zichzelf niveleert en biedt een sterkere bescherming dan acryl vernis. De Zowel de acryl vernis als de polyurethaan kan na gebruik met water schoongemaakt worden.

De Polyurethaan vernis kan worden aangebracht op Model Color, Game Color en Model Air, maar zorg ervoor dat het oppervlak verf volledig droog is. De polyurethaan vernissen drogen sneller dan de acrylverf, en vormen een hermetische oppervlak. Als de basis kleur niet helemaal droog is, kan vocht onder de lak worden opgesloten en problemen moeilijk op te lossen veroorzaken.


Bubbels in Vernis door schudden

Het is belangrijk dat de vernis niet geschud word, omdat het enkele uren kan duren voordat bellen om te verdwijnen. Menging moet worden bereikt door de vernis voorzichtig te roeren of te dompelen.

Spinrag

Spinrag ontstaat doordat de verf te dik is of te snel droogt. De verf droogt als het ware al nog voor ze op je model is terechtgekomen. Dat zijn die draden die je ziet.

Dit kan je oplossen door bij je verf nog wat meer verdunner bij te voegen zodat het droogproces minder vlug verloopt, of retarder toe te voegen

Vernis in de airbrush

Vernis kan gewoon in de airbrush gebruikt worden. De meeste mensen verdunnen de vernis met airbrush thinner om te kunnen verspuiten.

Verwijderen verkeerde vernis type

Als u alcohol of de Airbrush Cleaner gebruikt om vernis te verwijderen, zult u merken dat u de verf er onder ook verwijderd. Het is beter om een juiste vernis laag erover heen aan te brengen dan een 'foute' vernis laag te verwijderen

Droogtijd vernis

Als een vernis wordt aangebracht met een kwast is de laag dikker dan met een airbrush. Het heeft dam meer tijd nodig om te drogen Eventueel kan het contact van de penseel en de beweging van de penseel de vernis laag eronder verstoren, waardoor het zeer belangrijk dat de vernis grondig gedroogd.

Vernis met de kwatst aangebracht moet ca 4 uur drogen, maar dezelfde vernislaag die met een airbrush in fijne lagen is aangebracht droogt in 10-15 minuten, en aangezien de airbrush niet de onderliggende vorige dunne lagen zal verstoren, kan een extra vernislaag weer snel worden aangebracht.