U bevindt zich hier: Startpagina » Vallejo » FAQ Mediums

FAQ Mediums

Een medium

Mediums worden nooit gebruikt als een vernis, ze zijn niet geschikt voor dit doel. De Mediums zijn bedoeld om te worden gemengd met verf of pigmenten, of om de kwaliteiten van deze producten te veranderen, om hen te verdunnen, of om de transparantie of glans te verhogen zonder het verlies van hechting.

Medium gaan dus door de verf, vernissen er later over heen !

Er zijn verschillende mediums

- Gloss Medium
- Matt Medium
- Glanze Medium
- Drying Retarder
- Crackle Medium
- Chipping Medium
- Metalic Medium
- Thinner Medium


Vernis kan wel als medium gebruikt worden, maar niet anderom !

Drying Retarder

Vallejo Drying Retarder (597) vertraagt het drogen van de verf, maar moeten met mate worden gebruikt, ozeker niet meer dan 5% van het totale volume.

Thinner (524) zal ook het drogen tot op zekere hoogte vertragen.

Deze beide producten zullen de elementaire samenstelling van de kleuren niet veranderen.

Toevoeging van (bij voorkeur gedestilleerd) water zal ook het drogen verlengen, maar dit zal de kwaliteit van de verf ernstig verzwakken.

Crackle Medium

Crackle Medium kan worden gebruikt om afgebladderde verf op modellen verbeelden of gebarsten aarde of peeling kleuren op gebouwen in diorama's te maken. Het wordt toegepast tussen twee lagen watergedragen acrylverf.

Chipping Medium

De Chipping Medium is speciaal samengesteld om vlokken en afgebladderde verf te maken op zeer specifieke gebieden van het model, plekken waar volledige controle vereist is,

Dit terwijl Crackle Medium voornamelijk wordt gebruikt in diorama's, gebarsten en afbladderende verf te maken op verwoeste gebouwen en voor het effect van droge en gebarste aarde in de woestijnachtige landschappen.

Metalic Medium

Door Metalic Medium krijg je een betere metaal glans

Glaze Medium

Door het mengen van Glaze Medium met verf zal de kleur niet zo snel drogen, het wordt transparanter, en zal meer vloeien in de plooien van de figuur; gelaagdheid en het mengen en kleur overgang wordt gemakkelijker gemaakt.

De verhoudingen van het mengsel is afhankelijk van het gewenste effect maar mag niet meer dan 50% !