U bevindt zich hier: Startpagina » MIG » Rainmarks

Rainmarks

Rainmarks

Hoe Rainmarks te gebruiken
Door Adam Wilder (van MIG Productions)

Rainmarks is een subtiele weathering techniek die door veel modelbouwers wordt gebruikt. Rainmarks staat voor vuil strepen die door regenwater veroorzaakt worden aan de zijkanten van voertuigen of gebouwen. Rainmarks is ook een matte basis om later pigmenten aan te brengen. Deze simpele stap voor stap handleiding geeft aan hoe de Rainmark aan te brengen voor een sublieme maar belangrijke afwerking methode.

Hoe rainmarks het beste moet worden toegepast hangt af van het object waarop het aangebracht wordt. Om pantservoertuigen wordt het pas gebruikt nadat de olieverf goed is opgedroogd maar wel voordat de pigmenten worden aangebracht.

Het potje moet in ieder geval heel goed geschud worden voor gebruik. Aangeraden wordt om met een schoon penseel na te gaan of er geen residu onderin het potje is blijven liggen. Nadat de inhoud met een penseel flink is geroerd moet het nogmaals met de deksel er op goed geschud worden.

Dip een punt van een penseel, bijvoorbeeld een nr. 1 of kleiner, in het mengsel en veeg het teveel aan vloeistof aan een droge doek.

Breng, nadat het teveel aan vloeistof is afgeveegd, Rainmarks aan met vertikale bewegingen met een penseelde zijkant van het model. Bij de eerste lagen de vertijkale strepen aanbrengen totdat de vloeistof op compleet is, na ongeveer drie lagen rainmarks worden vage vuil strepen van gekleurde verf zichtbaar.

De vierde en vijfde laag worden over een matte onderlaag aangebracht. Het enige wat men moet doen is nieuwe vertikale strepen aanbrengen en laten drogen. Het droog proces kan versneld worden door een haardroger of een airbrush te gebruiken.

Bij het aanbrengen van de laatste laag ligt de nadruk op plekken onder handgrepen en andere plaatsen waar regenwater zal ophopen als het naar beneden stroomd.

Zoals met de meeste technieken is het bedoeld in combinatie met andere afwerkingen. Pigmenten kunnen droog uit het potje worden aangebracht om eventueel een overschot aan Rainmarks te maskeren.

CONCLUSIE

Het mooie van Rainmarks is dat je het in subtiele lagen kan opbouwen totdat het bereikte effect bereiks is. Rainmarks kan ook gebruikt worden om vuilophoping te creeren op latte oppervlaktes. Bouw de lagen een voor een op.
Aangeraden wordt om eerst te experimenteren met Rainmarks op een testmodel om het effect van deze weathering techniek te perfectioneren.